Отворено писмо от Обединение „Детство без насилие“ във връзка със случая, свързан с г-жа Кристина Дунчева, г-н Георги Трайков и смъртта на двете им деца от Сандански

15Oct
2020

Като част от Обединетото на "Детсво без насилие", фондация "Асоциация Анимус" изрази своята позция по този трагичен случай, който е акт на жестоко домашно насилие. 

Обединение „Детство без насилие“ включва 19 граждански организации и представители на академичния сектор, като представлява обществена платформа, обединяваща както граждански организации, така и институции, бизнес, медии, академична общност и публични личности, които заедно работят за изграждане на нулева толерантност към насилието над деца в нашето общество. Силно притеснени от изнесената информация в общественото пространство около трагедията в гр. Сандански и смъртта на две деца, се обръщаме към Вас.

Смятаме, че смъртта на двете малки деца в Сандански извади на дневен ред важен въпрос в обществото ни, за който не се говори достатъчно – дали дългогодишното психическо и физическо насилие над жена, каквото се твърди, че е оказвано, би могло да доведе до убийството на децата, както и постави по-широкия въпрос относно приемането на насилието над жени и деца като сериозен проблем и дали бързо, ефективно и адекватно разглеждане на отправените сигнали за насилие и навременна реакция от страна на институциите биха могли да предотвратят на тази трагедия. 

 

Писмото можете да прочетете тук