Новини

10May
2021

Щом четете този текст, вероятно сте професионалист, чиято работа включва ежедневна грижа за хората –
възрастни или деца, или гражданин, който има отношение по темата за насилието. Вие можете да сте решаващият
фактор за началото на добра промяна в нечий човешки живот. 

31Мар
2021

От началото на пандемията зачестяват случаите на брутално домашно насилие. За насилието по време на пандения говори Светлана, една от жените посланички по проекта. 

07Мар
2021

Надежда Стойчева, психотерапвет и директор на фондация "Асоциация Анимус", сподели, че се наблюдава ръст на увеличение на обажданията на Горещата телефонна линия за пострадали от насилие 0800 1 86 76 и постъпване на сигнали в консултативните услуги, ведна след падане на ограничителните мерки. По време на изолоцията боят на писмата постъпили за домашно насилие се е увеличил драстично. Този ръст се дължи на един от механизмите на домашното насилие, а именно изолацията. Жените най- често питат какво се случва с тях, какво да напаправят,. 

07Мар
2021

По време на пъвия локдаун в България са убити девет жени

"Аз самата съм имала такъв период в живота си, знам какво е влиянието върху психиката на потърпевшите", това сподели в ефира на "Неделята на NOVA" журналистът и писател Мария Касимова - Моасе.

07Мар
2021

Те е поредната жертва на домашно насилие, което насилие е искалирало по време на извънредното положение. 

19Фев
2021

Това, което се забелязва и на телефона, и в консултирането е, че има увеличаване на насилието над жени по време на кризата, тъй като изолацията е един от механизмите и феномените за насилие над жени. Ето защо има известно увеличаване. След като приключи локдауна, има много голямо увеличение. Първо жените са много затруднени да се обаждат на линията.  Нека кажем и линията 0800 186 76, където могат да се обръщат жени, жертви на всякакъв вид насилие, главно на домашно насилие, и да получат подкрепа, емоционална подкрепа и информация. 

22Dec
2020

Годишно подкрепяме над 15 000 човека чрез няколко значими програми като Комплекс за социални услуги за деца и семейства, Кризисен център за пострадали от насилие „Света Петка“; Национална телефонна линия за пострадали от домашно насилие и детски център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“. Въз основа на този опит имаме ясен и задълбочен поглед върху начина на функциониране и прилагане на Закона за закрила на детето, опасностите и рисковете, пред които уязвими групи деца са изправени и взаимоотношенията между тези деца и техните семейства и държавата при прилагане на Закона за закрила на детето

11Dec
2020

По време на пандемия се наблюдава увеличаване на случаите на домашното насилие, тъй като хората са принудени да съжителстват в ограничено пространство. Повишава се напрежението и тревожността и някои хора изпитват затруднения да се справят с гнева си и да контролират агресията си. Това води до по-висок риск за онези, които се превръщат в жертви.

.

10Dec
2020

Фондация "Асоциация Анимус" даде становщие и се включи в отвореното писмо, заедно с 70 граждански организации в България,повод атаката срещу правата на децата по повод предложенията за изменения в Закона за закрила на детето. 

Pages