Новини

15Jul
2021

Във вторник беше убита още една българска жена. Убита бе по брутален и жесток начин от човекът, с който живее. Животът и бе отнет посред бял ден, докато седи на пейка в парка. За по-малко от месец, това е четвъртия случай на брутално убийство на жена от настоящ или бивш партньор. По една жена на седмица - отвъд поносимото е. Чакаме нов парламент, чакаме нов Министерски съвет, чакаме засилване на мерките за защита заложени в Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие, но докато върви процедурното време жените биват убивани.

15Jun
2021

Започнаха обученията на полицейски служители по темата за Домашно насилие в четирите области по проекта.

10May
2021

Щом четете този текст, вероятно сте професионалист, чиято работа включва ежедневна грижа за хората –
възрастни или деца, или гражданин, който има отношение по темата за насилието. Вие можете да сте решаващият
фактор за началото на добра промяна в нечий човешки живот. 

31Мар
2021

От началото на пандемията зачестяват случаите на брутално домашно насилие. За насилието по време на пандения говори Светлана, една от жените посланички по проекта. 

07Мар
2021

По време на пъвия локдаун в България са убити девет жени

"Аз самата съм имала такъв период в живота си, знам какво е влиянието върху психиката на потърпевшите", това сподели в ефира на "Неделята на NOVA" журналистът и писател Мария Касимова - Моасе.

07Мар
2021

Надежда Стойчева, психотерапвет и директор на фондация "Асоциация Анимус", сподели, че се наблюдава ръст на увеличение на обажданията на Горещата телефонна линия за пострадали от насилие 0800 1 86 76 и постъпване на сигнали в консултативните услуги, ведна след падане на ограничителните мерки. По време на изолоцията боят на писмата постъпили за домашно насилие се е увеличил драстично. Този ръст се дължи на един от механизмите на домашното насилие, а именно изолацията. Жените най- често питат какво се случва с тях, какво да напаправят,. 

07Мар
2021

Те е поредната жертва на домашно насилие, което насилие е искалирало по време на извънредното положение. 

19Фев
2021

Това, което се забелязва и на телефона, и в консултирането е, че има увеличаване на насилието над жени по време на кризата, тъй като изолацията е един от механизмите и феномените за насилие над жени. Ето защо има известно увеличаване. След като приключи локдауна, има много голямо увеличение. Първо жените са много затруднени да се обаждат на линията.  Нека кажем и линията 0800 186 76, където могат да се обръщат жени, жертви на всякакъв вид насилие, главно на домашно насилие, и да получат подкрепа, емоционална подкрепа и информация. 

Pages