Много кураж и подкрепа са нужни на една жена, за да спре насилието

11Dec
2020

По време на пандемия се наблюдава увеличаване на случаите на домашното насилие, тъй като хората са принудени да съжителстват в ограничено пространство. Повишава се напрежението и тревожността и някои хора изпитват затруднения да се справят с гнева си и да контролират агресията си. Това води до по-висок риск за онези, които се превръщат в жертви, каза пред Радио София Надежда Стойчева, директор на Фондация "Асоциация "Анимус".

Много често жените имат порив да променят нещата, но след това се връщат при насилника по различни причини - защото започват да вярват, че отношенията могат да бъдат оправени или смятат, че децата им трябва да имат деца. Има случаи, поради които те се страхуват от бъдещето или нямат достатъчно финансови възможности. Трябва много кураж и много подкрепа, за да може една жена да прекрати насилието, подчерта Стойчева и припомни, че колкото по-рано жените, над които е упражнявано насилие, предприемат мерки, толкова по-добре ще бъде за тяхното физическо и психическо здраве и и за здравето на техните деца.

Директорът на Фондация "Асоциация "Анимус" припомни телефоните, на които в този труден момент жертвите на насилие могат да получат подкрепа - 0800 186 76 и 02 981 76 86. Линиите са анонимни и когато жените започнат да разказват, доброволците могат да слушат техните разкази и помагат на жените сами да определят дали са били обект на насилие и какво се е случило с тях. Тя уточни, че особено при най-тежките случаи на домашно насилие човек не би могъл да помисли за себе си, тъй като през цялото време е ангажиран с мисълта да се предпази.

Чуйте интервюто с Надежда Стойчева.