Увеличава се домашното насилие у нас при извънредно положение

05Апр
2020
Увеличава се домашното насилие у нас при извънредно положение

Домашното насилие се увеличава в условията на извънредно положение. Счита се, че причината е в социалната изолация и принудителното затваряне в къщи, често със самия насилник.

Например в Китай, където първо избухна епидемията от коронавирус, такива случаи са се увеличили тройно, а разводите - двойно. Заради нарасналия риск за увеличаване на домашното насилие, СЗО публикува в края на миналата седмица препоръки и мерки, които да се вземат.

"Данните ни са, че в кризи като тази насилието срещу жени се увеличава. Има двойки, при които не е било регистрирано домашно насилие преди, но сега, поради стреса, изолацията и невъзможността този стрес да се менажира, произтичат такива агресивни прояви - както на вербално ниво, така и като физическо насилие - казва пред БНР Михаил Околийски, представител на СЗО в България. - СЗО разработи препоръки за здравните заведения. Те в момента са концентрирани повече към справяне със ситуацията, но би трябвало да са подготвени и с услуги, и с информация за хората, имащи нужда от тях. Това, което аз знам, е, че районните съдилища функционират и имат дежурни съдии, за да се може да се отговори на необходимостта да се издават ограничителни заповеди и след това да се насрочва дело за насилие. Организациите, които и досега са предоставяли помощ, продължават да работят, кризисните центрове също. Здравните медиатори в момента са много активни и работят както за превенция и лечение на COVID-19 в ромските групи, така и по отношение на справянето с различните социални проблеми и последствия от евентуално насилие, причинено най-често от мъжете на жените."

Според Околийски, има риск да се увеличат и случаите на домашно насилие над деца. Затова СЗО е разработила няколко десетки "много добре развити инфографики за това какво да се прави, за да не бъдат възрастните завладени от депресията и да станат агресивни към децата".

Mрепоръките на СЗО са също жертвите на насилие да потърсят професионална помощ или към полицията. Също така да могат да устоят на психическото напрежение в къщи, "защото невинаги е възможно да се вземат бързи решения".

"Много жени ще бъдат принудени да прекарат известно време с насилниците си. И не би трябвало да ги провокират излишно, да намерят маханизмите да оцелеят", добавя Околийски.

Според Надежда Стойчева - клиничен психолог и директор на Фондация "Асоциация Анимус", пък правителството има вина, че все още не приело Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2020 г. Тя добави, че вече има убити жени при домашно насилие и изтъкна, че това става въпреки препоръките на СЗО и на Съвета на Европа (б.р. - доклад, критикуващ отношението към ромите, медийната свобода и взетите мерки срещу домашното насилие).  

Що се отнася от това какво трябва да знаят жените у нас, които са подложени на домашно насилие Стойчева твърди: "Жените трябва да знаят, че горещият телефон за сигнали срещу насилие работи. Че районните съдилища работят и могат да издават ограничителни заповеди, защото това са спешни мерки и ние можем да съдействаме в това отношение. И трябва да се знае също, че всички услуги в "Анимус" работят".

Стойчева добави обаче, че горещият телефон за сигнали за насилие на "Асоциация Анимус" е с намалено работно време. Ще работи от 9 до 21 часа всеки ден. Номерата са 0800 186 76,  02 981 76 86.  

Що се отнася до насилието над деца - според директорката на фондацията през март са проведени 5537 разговора по горещата линия за деца (116 111), като след 13 март (началото на извънредното положение) техният дял е много по-голям.

"За съжаление най-големият брой сигнали - 80, е на деца, които се обаждат за домашно насилие (над тях). Има случаи, когато деца дават сведения за побой над единия си родител от другия, което е изключително сериозно в тази ситуация, в която се намираме - изтъкна Стойчева. - И ние разчитаме правителството да се държи по същия строг начин, както към COVID-19, по отношение на насилието, по отношение на стратегията за борба с насилието върху деца, по отношение на новия социален закон, който беше обсъждан, и в който са участвали всички експерти от неправителствения сектор. А не да се огъва под натиска на една фанатизирана група, която предоставя фалшиви новини (б.р. - има предвид противниците на т.нар. Истанбулска конвенция)."

Източник